Wijnballons

/
Wijnballons
Prijs
2550
Kleur

Vintage wijnballons en gistingsflessen

Vintage4 heeft verschillende soorten wijnballons. Wijnballons worden ook wel gistingsflessen, Dame Jeanne of demijohn genoemd. De wijnballon is er in allemaal verschillende maten. Ze zijn er van 1 liter maar ook van 50 liter. Je kunt de authentieke wijnballons herkennen aan dat ze glas geblazen zijn. Een glas geblazen wijnballon heeft geen perfecte lijnen, dus de ene rug kan wat hoger zitten dan de andere. Ook kan het zijn dat ze aan de ene kant veel breder zijn dan aan de andere kant. Ook de luchtbellen geven een goede indicatie van dat het echt oude wijnballonen zijn. Vintage4 vindt het belangrijk om alleen de echte wijnballons te verkopen en letten daar extra op.

De verschillende soorten glazen ballons

Als de flessen groter zijn dan zie je ook goed dat de kleur in het midden lichter is dan aan de onder en boven kant. Het werkt dan net als een echte ballon waar de kleur ook in het midden, meest opgeblazen stuk, lichter zal zijn.

Vintage4 heeft wijnballonnen met verschillende kleuren, zoals bruin, aquablauw, doorzichtig en groen.

In de wijnballons lieten ze de wijn gisten. Daarom ook dat ze ook wel gistingsflessen genoemd worden. Bij sommige wijnballons kun je nog resten van de wijn terugzien.

De wijnballon is al mooi van zichzelf om zo neer te zetten maar kun je ook decoratief gebruiken als vaas of voor een enkele tak of pluim. De grotere wijnballons staan vaak op de grond ter decoratie. De kleinere worden vaak op een tafel of sitetable gezet waar ze beter tot hun recht komen.

Sommige, vaak de wat grotere, wijnballons lijken een scherpe bovenrand te hebben, maar dat is niet zo. De wijnballons werden aan de bovenkant, zoals ze dat noemden, afgeknepen. Die randen zijn helemaal niet scherp. Wel weer een mooi authentiek accent.

Zo werd een wijnballon of gistingsfles vroeger gebruikt

Het sap van de druiven gaan in een schone wijnballon, hierbij werd vaak een trechtervorm gebruikt en zeef. Dan werd er suikerstroop aan toegevoegd en wat gistvoedingszout. Dan ging het waterslot erop gezet in een slangenvorm. Zo kon er geen zuurstof meer bij komen.

Na een week of 2 a 3 wordt het gistingsproces wat rustiger en de wijn al wat meer helder. Op de bodem van de wijnballon komt een laagje drab te liggen. Dan werd de wijn voorzichtig in een andere wijnballon gegoten zonder dat het drablaagje mee kwam. Soms ging dat niet goed en dan moest je een paar uur wachten om de drab weer te laten zakken en daarna verder te gieten. Je kon de wijn dan al proeven.

Meestal werd er nog een keer suikerstroop toegevoegd. Door goed te schudden met de wijnballon kon je het mengen met de wijn uit de oude wijnballon in de nieuwe wijnballon.

Dan werd de wijnballon met de wijn voor 2 a 4 maanden weggezet met weer een waterslot erop. Zo kon de wijn verder gisten en helder worden.

Na 4 maanden kon de wijn gedronken worden, maar in grote hoeveel heden was het ook slim om het vanuit de wijnballon te bottelen, zodat het langer houdbaar was. Dit werd dan gedaan in houten vaten, dat gaf een lekkere smaak aan de wijn of in wijnflessen waar we vandaag de dag nog steeds wijn uit drinken.