Spuitflessen

Gratis verzending vanaf €150,- in Nederland!
/
Spuitflessen
Prijs
Prijs - slider
2495
Kleur
Kleur

Vintage spuitflessen

De sifon zoals we die nu kennen werd ontwikkeld in 1829. Twee Franse mannen vroegen in 1829 een patent aan. Het werkte doordat er bovenaan de kurkentrekker een klep zat met een veer die zorgde dat een deel van het water uit de fles kwam en tegelijkertijd de druk in de fles te houden, dit zorgde ervoor dat de rest van het water zijn koolzuur niet zou verliezen.

De geschiedenis van de spuitfles

Zeker in de jaren 1920-1930 waren sifons erg gewild in de Verenigde Staten, maar in de jaren 40 liep het aan populariteit terug, dit kwam doordat er een groot deel van de sifonproducenten – vele kwamen uit Tsjechië- in de oorlog 1940/1945 verwoest werden. De amerikanen gebruikte de materialen voor oorlogsmateriaal. Wat toen ook erg gewild werd waren de frisdranken, waardoor de spuitflessen minder in trek waren. Het werd duurder om de materiaalkosten te betalen en door de verminderde verkoop was het niet langer een goed product om te blijven produceren. In de jaren 90 werden er nog wel plastic spuitflessen gemaakt en verkocht, die waren goedkoper in productie. Die hadden plastic koppen die herbruikbaar waren. Wel werden in de eerste jaren aan het begin van deze eeuw nog glazen spuitflessen verkocht door een bedrijf Selzerman, die verkocht ze voornamelijk aan New York, Pittsburgh, San Francisco en Toronto.

Sodawater , zoals het water in de spuitflessen genoemd werd, werd veel gebruikt samen met sterke drank. Whisky of wijn bijvoorbeeld, maar ook vonden ze het lekker om er ranja of vruchtensap mee te mengen zodat je een soort frisdrank kreeg.

In 1767 heeft Joseph Priestley, het sodawater ontdekt hoe te maken. Hij was een wetenschapper uit de 18e eeuw.

Sodawater werd vroeger gemaakt door, hoe kan het anders, soda aan het water toe te voegen, als je dat deed kwam er koolzuur vrij. Daardoor bevat sodawater best veel natrium, natrium wordt veel gebruikt in keukenzout. Spuitwater daarentegen bevat minder natrium en daardoor werd spuitwater veel in cafés gebruikt en dan verkochten ze het als spa water of mineraalwater.

Eigen spuitwater maken

Toen in de 19e eeuw sodawater populair werd, kwam er ook vraag naar om het thuis te kunnen maken. Zo ontwikkelden ze een apparaat om zelf het sodawater te kunnen produceren. De Amerikaan  Gustavus Dows kreeg patent op de soda fountain in 1870. Hiermee kon je met een fles koolzuurgas je kraanwater veranderen in soda water.

Vintage spuitflessen van Vintage4

Bij Vintage4 hebben we verschillende vintage spuitflessen, ook wel sifon of brocante spuitfles genoemd. Ze komen allemaal uit het oostblok . Daar werden ze nog langer gebruikt dan in het westen.

Zoals bijvoorbeeld vintage spuitfles No. 232, die heeft een markering op de fles: APA GAZOASA STAS. (Water werd gebotteld volgens een standaardwet uit 1952). De vintage spuitfles is in een authentieke staat alleen is hij aan de buitenkant schoongemaakt. Aan de binnenkant kan je nog een beetje resten van water zien. Op het dikke glas zie je dat de spuitfles intensief gebruikt is, zo kan je de originele staat herkennen.  De sifonfles kan niet meer functioneel gebruikt worden. Sifonflessen, of zo gezegd de spuitflessen, werden door de winkelier in je buurt gevuld met water en daar vermengd met een poeder waar een smaakje aan zat. Dan voegde ze koolzuur toe, zodat je een soort ranja kreeg. Die ranja kon door de hele familie gedronken worden. Er werd van vroeger uit aangegeven dat de flessen werden bijgevuld als ze op waren en koel en vochtig bewaard. De spuitflessen zijn er in verschillende kleuren. Zowel de flessenkleur als de spuitjes kunnen rood, geel, wit of van ijzer zijn. Ook hebben we sifons die aan de buitenkant glad zijn of met verschillende structuren.

Deze oude vintage spuitflessen zijn een ware decoratie voor elk interieur. Ze zijn zeer geschikt om mooi te styleren met een wijnballon of in je drankenkabinet. Je krijgt er meteen een vintagelook mee. Het geeft karakter aan je huis.