Wijnballons

Gratis verzending vanaf €150,- in Nederland!
/
Wijnballons
Prijs
Prijs - slider
2495
Kleur
Kleur

Vintage wijnballons en gistflessen

Vintage4 heeft verschillende soorten wijnballons. Wijnballons worden ook wel gistingsflessen of Dame Jeanne genoemd. De wijnballon is er in allemaal verschillende maten. Ze zijn er van 1 liter maar ook van 50 liter. Je kan de authentieke wijnballons en/of gistflessen herkennen aan dat ze glas geblazen zijn. Een glas geblazen Dame Jeanne heeft geen perfecte lijnen, dus de ene rug kan wat hoger zitten dan de andere. Ook kan het zijn dat de gistflessen aan de ene kant veel breder zijn dan aan de andere kant. Ook de luchtbellen geven een goede indicatie van dat het echt oude wijnballonen zijn. Vintage4 vindt het heel belangrijk om alleen de echte oude wijnballons/gistflessen/Dame Jeanne te verkopen en letten daar extra op.

De verschillende soorten glazen ballons

Als de gistflessen groter zijn dan zie je ook heel goed dat de kleur in het midden lichter is dan aan de onder en boven kant. Het werkt dan net als een echte ballon waar de kleur ook in het midden, meest opgeblazen stuk, lichter zal zijn.

Vintage4 heeft wijnballonnen met verschillende kleuren, zoals bruin, aquablauw, doorzichtig en groen.

In de wijnballons lieten ze de wijn gisten. Vandaar ook dat ze ook wel gistingsflessen genoemd worden. Bij sommige wijnballons kan je nog resten van de wijn terugzien.

De wijnballon is al mooi van zichzelf om zo neer te zetten maar kan je ook decoratief gebruiken als vaas of voor een enkele tak of pluim. De grotere wijnballons staan vaak op de grond ter decoratie. De kleinere worden vaak op een tafel of sitetable gezet waar ze beter tot hun recht komen.

Sommige, vaak de wat grotere, Dame Jeanne lijken een scherpe bovenrand te hebben, maar dat is niet zo. De Dame Jeanne werden aan de bovenkant, zoals ze dat noemden, afgeknepen. Die randen zijn helemaal niet scherp. Wel weer een mooi authentiek accent.

Zo werd een wijnballon of gistfles vroeger gebruikt

Het sap van de druiven gaan in een schone wijnballon/gistfles, hierbij werd vaak een trechtervorm gebruikt en zeef. Dan werd er suikerstroop aan toegevoegd en wat gisvoedingszout. Dan ging het waterslot erop gezet in een slangenvorm. Zo kon er geen zuurstof meer bij komen.

Na een week of 2 a 3 wordt het gistingsproces wat rustiger en de wijn al wat meer helder. Op de bodem van de wijnballon/gistfles komt een laagje drab te liggen. Dan werd de wijn voorzichtig in een andere wijnballon/gistfles gegoten zonder dat het drablaagje mee kwam. Soms ging dat niet goed en dan moest je een paar uur wachten om de drab weer te laten zakken en daarna verder te gieten. Je kon de wijn dan al proeven.

Meestal werd er nog een keer suikerstroop toegevoegd. Door heel goed te schudden met de wijnballon/gistfles kon je het mengen met de wijn uit de oude wijnballon in de nieuwe wijnballon.

Dan werd de wijnballon/Dame Jeanne met de wijn voor 2 a 4 maanden weggezet met weer een waterslot erop. Zo kon de wijn verder gisten en helder worden.

Na 4 maanden kon de wijn gedronken worden, maar in grote hoeveel heden was het ook slim om het vanuit de wijnballon/Dame Jeanne te bottelen, zodat het langer houdbaar was. Dit werd dan gedaan in houten vaten, dat gaf een lekkere smaak aan de wijn of in wijnflessen waar we heden ten dage nog steeds wijn uit drinken.